Gravel Bike Vagy Cyclocross? Mi A Különbség És Mi Fán Terem?

Miért Ne Vegyünk Most Bosch Motoros Ebike-Ot?
2019-06-19

 

 

Lassan minden komolyabb kerékpárgyártó rendelkezik a palettáján gravel bike-kal és cyclocross kerékpárral is. Csak hát nagyon nem mindegy, hogy túrázásra vagy versenyzésre keresel gépet! Megpróbáljuk megmutatni a kategóriák közötti különbségeket.

 

A képen egy Cube Nuroad gravel bike-ot és egy Cube Cross Race cyclocross bringát rejtettünk el. El tudod dönteni melyik-melyik? A piros, vagy a sárga a gravel? Nem könnyű, hiszen nagyon hasonlítanak egymásra, sőt igazából mindkettő alkalmas lehet a másik felhasználási területre is (ha nagyon muszáj). Először a cyclocross verseny kerékpárt „találták fel”, hiszen a cyclocross szakág egyidős az országúti kerékpározással, mivel annak téli felkészülési edzése volt, sőt sokaknak máig is az.

 a cx gépekben vékonyabbak a gumik

A cyclocross bicikli versenyzésre lett tervezve, hogy saras, havas, durva körülmények között helyt tudjon állni. Mára szinte csak tárcsafékes kivitelben kaphatóak, ami érthető főleg ilyen időjárási viszonyok között. Viszont a versenyszabályok szerint csak 33 mm széles gumikkal szerelik (és nagyobbak nem is igazán férnek bele), de nem is ez a leglényegesebb különbség. Az eltérések a vázgeometriában keresendőek. Mivel a cx gép versenyzésre lett kifejlesztve, ezért rövidebb a fejcső, hogy alacsonyabban lehessen fogni a kormányt, rövidebb a felsőcsőhossz és a tengelytáv, hogy könnyebben kanyarodjon, és meredekebb a fejcsőszög is, az agresszívebb kormányreakció érdekében. Ez előnyös annak aki komoly szinten kezeli a kerékpárját, és rendesen le tud hajolni, nem fájdul meg a háta több órányi tekerés alatt sem. Természetesen vázanyagában is merevebbek a cyclocross kerékpárok, hiszen a versenyeken minden wattnak le kell kerülnie a talajra, és hát a merevség túrázáshoz vagy mindennapi kerékpározáshoz nem a legkényelmesebb.


 túrázáshoz kényelmesebb a gravel kormány

Most akkor jobb egy gravel bike? Nézőpont kérdése. Ha egy kényelmes aszfaltos túrázásra, és enyhe terepezésre keresel országúti kerékpárt, akkor jobban jársz egy gravel bicajjal. A magasabb fejcső miatt egyenesebb derékkal ülsz a nyeregben, a hosszabb tengelytáv pedig nagyobb stabilitást ad a kerékpárnak nagy sebességnél. Akár 40 mm-es vagy ballonosabb gumik is belemennek, amivel nagyon komfortos lesz a földutakon tekerést, arról nem beszélve mennyire „jó” minőségűek a hazai aszfaltutak. Persze ha szeretnél részt venni egy Balaton kerülésen, akkor némelyik gravel bike-ra még csomagtartót is szerelhetsz! Sőt, egyre több gravel bike alkalmas arra, hogy a 622-es országúti kerék helyett 650B-s, azaz 27.5”-osat is belerakhatsz nagyjából 2.0” szélességű gumikkal, amikkel már egész komoly terepeken el lehet boldogulni. Vázanyagukat tekintve a cyclocross és gravel gépekből is létezik alumínium és karbon is, de utóbbiakat acél kivitelben is készítik, ami nagyon komfortossá, ellenben nem túl könnyűvé teszi őket.


Egy cyclocross kerékpárral is lehet aszfalton tekerni, hiszen felraksz rá egy 28 mm széles mintázat nélküli gumit, és a 33 mm-es cx gumikkal el tudsz boldogulni a földutakon is. A gravel annyira nagy trend lett, hogy például a Kellys nem is gyárt már cyclocross kerékpárt, hanem a gravelekre fókuszál . Nagy előnye a gravel bicajoknak, hogy kedvezőbb áron is kaphatóak, mivel nem követelmény a felső kategóriás alkatrészcsalád, hiszen nem versenyeznek velük jellemzően. A Cube Nuroad Exc pedig tökéletes példája a multifunckiós versenybringának. Van rajta sárvédő, csomagtartó, tehát alkalmas a gyors napi munkába járásra, és több hetes túrázásra is.

versenyzéshez elég lesz a szimpla tányér előre

Ha nagy kedvet érzel egy amatőr cyclocross futamhoz, akkor igazából rajthoz tudsz állni megfelelő gumikat felrakva egy gravel géppel is, de ha ezt a szakágat választod, akkor vérbeli cyclocross bringára van szükséged, mint a Cube Cross Race széria, sőt ha a dobogó a célod, akkor válaszd a C:62-es modelleket melyek karbon vázasok, és pille könnyűek! Szerencse, hogy a döntés a te kezedben van, nálunk az M&M Bike-ban majdnem mindenre fogunk tudni megoldást ajánlani. Ha a cikkünk után is bizonytalan lennél abban, hogy gravel vagy cx, akkor gyere be hozzánk, kérdezz bátran, mindkét szakágban otthon vagyunk, így első kézből tudunk neked információkat adni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük