parallax background

Cube gyárlátogatás 2016 2. rész

Cube gyárlátogatás 2016 első rész.
2016-11-02
CUBE SUV 45 tartósteszt – A Jolly Joker
2016-11-02

Elsőként egy igazi össztelós-pedelec kerékpártesztnek ugrottunk neki, a Cube Stereo 160-as Enduro hybrid kerékpárjával. Természetesen vezetett túráról lévén szó, 3 fő kísért végig minket az erdei ösvényeken. Személy szerint nekem már volt tapasztalatom a Cube Enduro Hybrid kerékpárjaival, így engem nagy meglepetés nem ért mikor leakasztottam a tesztkerékpárt az állványról. Sajnos SPD pedált elfelejtettem magammal hozni az útra, így normál taposó pedállal kellett beérnem, de az élmény így is fergeteges volt.

 
N em mennék bele részletesen a felszereltségébe a kerékpárnak, hiszen a technikai adatokat bárki leolvashatja a típus alapján.

A célpont a Kössiene Haus volt, ami Waldershoftól nyugatra található, a hegy tetején. Természetesen először egy rövidtávon, beton úton kellett haladni, de nagyon hamar beértünk az erdőbe. Innentől lett izgalmas a teszt. Kisérőink 2 opciót vázoltak fel: a felfele vezető út 2 módon érhető el, egy egyszerűbb murvás részen kis kerülővel, ahol kisebb az emelkedő, vagy a gyakorlottaknak szánt single trail ösvényekkel tarkított erősen emelkedő erdőn keresztül. Természetesen „mi nem vagyunk műanyagok” felkiáltással, megszavaztuk, hogy mindenki a gyakorlottaknak való utat választja. Az út felfelé tele volt fák gyökereivel és nagyon meredek szakaszokkal, amit rásegítés nélkül nem biztos, hogy egy kevésbé profi ember elsőre megcsinál láblerakás nélkül. A Cube Stereo 160 Hybrid Bosch Performance CX motorja tette a dolgát. Félelmetes erővel tolt át olyan köveken, gyökereken, ahol már csak nagy sebességgel lehetett volna átmenni.

Körülbelül a hegy közepe felé a következő „játékot” kaptuk, „- mindenki kapcsolja fel Turbo módra a rásegítést, és spinteljen fel a szakasz végéig”. Itt aztán mindenki beleadhatod apait, anyait. :) Mire felértünk, csak lihegő társakat láttam. A sztorihoz hozzá tartozik, hogy több kereskedő fanyalogva ült rá a Hybrid kerékpárra, mondván „nem vagyok még olyan öreg, hogy ne tudnék felmenni én ilyenre, elvből sem ülök fel erre!” :) Mikor megláttam lihegve őket, mosolyogva megkérdeztem tőlük „Még mindig nincs sportértéke ezeknek a kerékpároknak?” :) Természetesen innentől már ők is másként látták ár a dolgokat.


 
E gy rövid sörözés után a hegytetőről jött a lefele menet. Itt megint 2 opció volt, könnyű biztonságos szakasz lefele, vagy a gyakorlott szakasz. Természetesen, megint nem leszünk „műanyagok”, mindenki ment a nehéz szakasz felé. Itt viszont a nehéz szakasz már tényleg akár egy komoly XC-s versenyszakasznak felelhetett meg, sziklás single trail-el lefele. Én elhagyva a kevésbé bevállalós rutinos kereskedő kollégákat, már csak azt hallottam a hátam mögül „Hülye vagy? Ezen én letolom”. Valóban jó páran letolták a kerékpárokat, hiszen egy két helyen igen erős technikát követelt. Ennek ellenére a kerékpár igen nehéz súlya ellenére nagyon kontrollálható, és szinte észrevétlen a teher, amit cipelsz magaddal. Teljesen úgy viselkedett a kerékpár lefele, minta hagyományos lenne. Egyedül a súlyát lehetett egy picit érezni, hogy bizony ez nem egy 12 kilós jószág.

Visszaérve a Cube gyárhoz, már csak ezt lehetett hallani mindenkitől: „Holnap nem lehetne még ezeket a bicajokat tesztelni?” Az este folyamán a kereskedők nagy része már azon tanakodott miként lehetne ezt a teszt lehetőséget a vásárlóknak is megmutatni, hogy ők is át tudják élni azt, amit mi is.
A második teszt bringatúra az országútról szólt. Mindenki kapott maga alá egy Cube Agree C:62 SLT kerékpárt elektromos Ultegra szettel. Aki egy kicsit is vonzódik az országúti kerékpárok irányába, annak ez már egy álom bringa is lehetne. A váltók tökéletesen és gyorsan váltanak minden pozícióba, a karbon váz gyakorlatilag minden rezgést szépen elnyelt. Az elektromos Ultegra szett elmondhatatlanul szépen és tökéletesen vált. Amitől nagyon féltem az első körben, hogy ugyan hoztam kerékpáros nadrágot magammal, de betétet nem. Márpedig egy országúti kerékpár nem a pihe-puha gyári nyeregről híres. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a Cube nyerge, ami rá volt szerelve a kerékpárra, eszméletlenül kényelmes, ahhoz képest, hogy országúti nyeregről beszélünk.

Ezen a rövidebb túrán értettem meg, hogy Németországban miért fogy ennyire sok kerékpár. Persze sokan mondhatják és valamilyen szinten igazuk is van, hogy meg tudják fizetni az ő bérükből, de nem csak ez az egyetlen ok. A kerékpárutak simák, és jól járhatóak voltak. A táj gyönyörű szép volt és, ami a legfontosabb, annak ellenére, hogy egymás mellett kerékpároztunk a főúton, (sokszor akár 3 bicajos egymás mellett) egy autós sem dudált le minket, nem kiabáltak ki az ablakon nekünk, sőt még több autós lelassított vagy éppen megállt olyan helyen, ami kicsit szűkösebb volt az átlagnál. Mindenki integetett, mosolygott a kocsiból kinézve, nem láttunk feszültséget egy közlekedők arcán sem. Egyetlen egy eset volt, amikor egy lámpához közeledve egy kisteherautó bevágott elénk, nem nagy meglepetésünkre az autónak magyar rendszáma volt.
A kerékpárból a rövid túra alatt (kb. 26km), amit lehetett megpróbáltunk kipörgetni, meglepően könnyen siklott a kerékpár az aszfalton, kiállva a nyeregből kényelmesen és jól lehetett gyorsítani. Talán a nyeregnek köszönhetően is, de a váz geometriája is közrejátszhatott erősen, hogy abszolút nem éreztem, hogy nem komfortos a kerékpár, pedig ez egy teljesítményre kihegyezett gép, így nem ez volt az elsődleges szempont a tervezésénél. Meglepően csendes, és könnyen kontrollálható volt, így már a túra vége felé komolyan elgondolkodtam terepkerékpáros létemre, hogy bizony ez az érzés kell nekem, ezzel a bicajjal együtt. :)

Összegezve, nagyon élveztük mind a két tesztelési lehetőséget, és köszönjük a Cube-nak a lehetőséget, hogy vendégül láttak minket ezen a pár napon.
Ha bármi kérdésed lenne a Cube kerékpárokkal kapcsolatban, keress minket az elérhetőségeinken, hiszen órákat is tudnánk mesélni a tapasztalatainkról. Ha tesztelni szeretnél kerékpárt, vagy ha vásárláson gondolkodsz, keress minket bártan, megszállott Cube-osként minden kérdésedre tudunk választ adni. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük