parallax background

Miért érdemes kerékpáros cipőt használni?

2016-11-16
Gondolj a téli biciklizésre is!
2016-11-10
Kerékpárunk karbantartása télen!
2017-01-16


A ki kerékpározásra adja a fejét, előbb utóbb találkozik azzal a kérdéssel, hogy „mire jó a kerékpáros cipő? Szükségem van nekem rá?”
Nagyon röviden összefoglalva, ha bicajozunk mindenképpen érdemes beszereznünk egyet, hiszen ez egy remek hosszú távú befektetés. A legtöbb vásárlónk, aki belekóstolt a bringás cipővel való tekerésbe, már el sem tudja képzelni, hogy ne abban tekerjen..

Mitől lesz egy cipő kerékpáros cipő?”
A kerékpáros cipőknek több fajtája és felhasználási területe van. Hegyikerékpározásra használt cipők, országúti tekerésre, túrázásra, és ha spinningelni járunk, akár oda is beszerezhetünk egyet. Általában ezeknek a cipőknek a talpai sokkal merevebbek, mint egy hagyományos cipőé és, ami minden kerékpáros cipőn megtalálható, az a „stopli”, amivel közvetlenül a pedálhoz tudjuk csatlakoztatni a cipőt. A cipő felső része lehet bőr, szintetikus anyag, csatos, fűzős vagy akár tépőzáras megoldásokban.

„Én nem vagyok profi, nem használnám ki….”


A kerékpáros cipőket nem csak a profiknak gyártják. A legtöbb gyártó a hobbi kerékpárosokra gondolva is gyárt cipőket, így nem csak árukban kedvezőbbek, de igyekeznek kialakítani mindent a cipőnél, hogy hétköznapi használatra is alkalmasak legyenek. Ezek a kerékpáros cipők javítják a teljesítményed, biztonságosabbá teszik a tekerést, és plusz élményt adnak a kerékpározáshoz.

 
E „zzel is csak hajtani kell a bicajt…”

A normál hagyományos pedállal való tekerésnél kizárólag csak akkor tudsz erőt kifejteni a hajtásra, ha lefele nyomod a pedált. Ezzel főként a combot elülső felén lévő izmokat dolgoztatod, miközben a lábad többi izma hatásfoka nagyon alacsony. A kerékpáros cipők mivel rögzítve vannak a pedálhoz, így nem csak lefelé tudod nyomni a pedált, de lehetőséged van húzni is, és könnyebben tudod áthúzni a felső holtpontból a lendületet átvinni a következő hajtási kör indításához. Ezzel így a lábadon több izomcsoportot tudsz mozgatni, javul a hajtástechnikád és hatékonyabban fogsz tudni tekerni.  Még mindig úgy gondolod nem tudnád kihasználni? :)

„Attól félek, hogy beleragad a lábam és elesek…”

A pedálba be és kilépés csak elsőre tűnik nehéznek és bonyolultnak. Az igazság az, hogy nagyon hamar bele lehet tanulni, és egyszerűen reflexszé válik idővel. A Shimano gondolt azokra is akiknek ez teljesen ismeretlen, így kifejlesztette a Click’r pedálrendszerét, amit kifejezetten azoknak szánt, akik félelmet éreznek a „dokkolás” miatt. Ezek a pedálok 60%-al könnyebben oldhatóak ki, mint a hagyományos társaik, és a belépésnél is egyszerűbb a dolgunk, hiszen egy szélesebb lapos platform  megvezeti a cipőt belépésnél, így ezzel sokkal gyorsabban tanuljuk meg a ki-be lépést, és a félelem faktor is teljesen eltűnik.


A gyakorlatban sokkal biztonságosabbak a kerékpáros cipők használata, hiszen hajtásnál a lábad nem tud lecsúszni a lábad a pedálról. A kerékpárt is könnyebb uralni, ha be van dokkolva a lábunk, és ha a szituáció úgy kívánja pillanatok alatt ki tudjuk csatlakoztatni belőle a lábunkat, hogy szabadon letegyük.
„Erre ott van a szíj amit régen is használtak…”

A szíjas megoldás és a kerékpáros cipők közt a legfőbb különbség, hogy a szíjas megoldásnál, ha meglazul a szíj akkor utána kell húzni. Ez tekerés közben több mint zavaró. Adódhatnak esetek mikor hirtelen ki kell kapnod a lábad (pl. eléd hajt egy kocsi), ilyenkor a klipszből a szíj miatt problémásabb kivenni a lábad. A Kerékpáros cipőknél egy mozdulattal szabadítod ki a lábad ugyanolyan gyorsasággal, mint ha szabadon lenne. Sokat számíthat akár ilyen esetben 1 másodperc is.


„Hogyan válasszam ki a nekem megfelelő kerékpáros cipőt?

Csak úgy, mint a kerékpárnál, itt is az lesz a legfontosabb szempont, hogy hogyan és hol használnád a cipőt.
Az országúti kerékpáros cipők főbb jellemzője, hogy nagyon könnyűek, nagyon kemény merev a talpuk, és a hozzájuk tartozó pedál felülete is szélesebb. Ezek a cipők csak tekerésre alkalmasak, sétálásra alkalmatlanok, ellenben a teljesítményünket jelentősen javítja.
A Mountain Bike vagy túra kerékpáros cipők nagy előnye, hogy a stopli süllyesztve van a talp részbe, így alkalmasak a sétálásra is. Ideális mind versenyzésre, mind pedig hobbi célra. Jelen pillanatban az egyik legkedveltebb cipőtípusok közé tartozik a széles felhasználása miatt.
Az indoor vagy más néven beltéri cipőket, főként az otthoni görgőzésre, vagy akár spinning edzéshez. Mint ahogy a nevük is mutatja, ezeket zárt helyen használják inkább.

Összefoglalva:
Egy jó kerékpáros cipővel mindenképpen csak nyerhetsz, hiszen még jobb lesz a kerékpározási élményfaktorod, biztonságosabb lesz a tekerés, és jobb teljesítményed lesz. Ne a kifogást keresd miért ne legyen cipőd, hiszen így sosem tudod meg miből maradsz ki! :)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük