Minden amit tudni akartál az edzőgörgőkről és esetleg nem merted megkérdezni

Kerékpárunk karbantartása télen!
2017-01-16
5+1 kiegészítő amire mindenképpen szükséged van a téli bringázáshoz
2018-01-22

(A 21.század szobabringái: az edzőgörgők)

Mi is az edzőgörgő? Mire jó? Egyáltalán szükséged van-e rá? Ezekre mind választ kapsz, ha ezt a bejegyzést elolvasod!


Az edzőgörgők, vagy más néven mágnesfékes görgők jellemzően otthoni edző eszközök, de sokan használják versenyek előtti bemelegítésre is, mert így nem kell kimenni a forgalomba a rajt előtt. Akkor ez olyan, mint egy szobabicikli? Dehogy! Közel sem… A szobakerékpárok legfőbb hátránya, hogy nagy helyet foglalnak, nem lehet őket testre szabni, a tekerési élmény pedig meg sem közelíti a bringázás feelingjét. Arról nem beszélve, hogy a 20-40 kilós szobabicikliket áthelyezni, mozgatni nem egyszerű feladat. Ehhez képest az edzőgörgők kis helyet foglalnak, az esetek többségében összecsukhatók, így akár az ajtó mögött is elférnek, illetve alig pár kilót nyomnak, könnyedén magaddal tudod vinni az autó csomagtartójában is. De a legnagyobb előnyök az, hogy a saját kerékpároddal tudsz görgőzni, amin a jól megszokott, hozzád beállított üléspozíció van.

Persze felmerül a kérdés, hogy szükséged van-e egy ilyenre? Az edzőgörgők legnagyobb előnye a téli, vagy csapadékos időszakban van, no meg persze akkor, ha komolyan szeretnél edzeni bringával. Ha eddig a hideg, rossz időben letetted a bringádat, de egyébként égtél a vágytól, hogy tekerni tudj, akkor ezeket neked találták ki! Amennyiben eleged van az állandóan koszos bringa takarításából az edzések után, akkor szintén telitalálat lehet egy mágnesfékes edzőgörgő. Nem mellékesen pedig azt a tény sem szabad elfelejteni, hogy nem lesz szükséged több tízezerbe, de inkább százezerbe kerülő ruha/cipő szettre, mert nem kell kimenni a mínuszokba, esőbe tekerni.

Tehát az edzőgörgők nagyon sok bringás igényeit ki tudják elégíteni, a hobbistától a profi versenyzőig. Kiszínezi az unalmas téli napokat, kiszabadít az eső fogságából, sőt a virtuális görgők olyan élményt tudnak adni, mintha csak az Alpok panorámaútjain túráznál. Persze mára nem egyszerű eligazodni a sokféle modell között, de ebben is segítünk neked! A belépő szintet a kormányról vezérelhető mágnesfékes görgők jelentik, mint a Tacx Blue Twist , ami hét nehézségi fokozattal rendelkezik, és persze a saját bringádon is tudsz tekerés közben váltogatni. Egy-egy sorozat epizódot nézve, vagy pedig a nagy körversenyek szakaszai közben repül az idő rajta, és te fittebben kezdesz neki a tavasznak mint valaha!

Ettől egy szinttel feljebb már az „okos” görgők vannak ahol új távlatok nyílnak a „szobabringázásban”, hiszen nem kell filmeket nézned edzés közben, hanem használhatod a Tacx saját videóit tableten, pc-n, vagy akár a tévére kötve is. A Training Software segítségével komplex edzésprogramokat végezhetsz, de itt a görgő ellenállását még te állítod, a számítógép nem tudja vezérelni. Ellenben a Satori hagyományos görgőként is használható, az okos cuccok nélkül is.

A csúcsot a „full smart” modellek jelentik, melyeknél annyira valósághű a tekerési élmény, hogy néha el is felejted, hogy a szobában vagy. Betöltöd az egyik kedvenc alpesi körödet, és a görgő a valós adottságokhoz mérten állítja be a nehézségi fokozatot (persze lehet könnyíteni rajta). Komplett edzést tud vezérelni watt vagy pulzus alapon, és akár másokkal közös edzésekre, versenyekre is „el lehet menni”. Mára például a Zwiftnek világszerte több százezer fős rajongótábora van, így nem lesz olyan unalmas este amikor nem találnál edzőpartnereket.

És persze itt vannak az úgynevezett szabad görgők, ahol nincsen fixen befogatva a kerékpár, hanem ugyanúgy egyensúlyoznod kell, mintha kint lennél a természetben. Szerencsére ezek is összecsukhatóak, így nem foglalnak nagy helyet. Előnyük, hogy folyamatosan fejlesztik az egyensúlyérzéket és a kerékpár kezelési tudást, hátrányuk viszont, hogy az ellenállásukat csak a bringán váltogatva lehet módosítani, és „okos” verzió csak nagyon drágán van belőlük.

Természetesen, sokkal mélyebbre is lehet ásni a témában, de ha edzőgörgő vásárlásra adtad a fejedet, akkor gyere be hozzánk, és testreszabottan, a te igényeidnek megfelelő modelleket tudunk mutatni. Miért célszerű használni az online chat-et, vagy hívni minket telefonon, esetleg bringástól bejönni hozzánk a boltba? Egyrészt több mint ötvenféle görgő van ma már a piacon, így eleve nem könnyű a neked megfelelőt megtalálni. Másrészt a kerékpárok hátsó tengelyeiből is nagyjából tucatnyit ismerünk, és ehhez megfelelően kell kiválasztani az adaptereket. A görgőzéshez speciális gumit érdemes feltenni (mert ettől lesz tartós a gumi és a görgő is), melynek a mérete szintén különböző lehet. Persze ha mindezekkel tisztában vagy, akkor nézz szét a webshopunkban és válaszd ki a neked megfelelőt, ha pedig bizonytalan lennél valamiben, akkor keress minket bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük